SSC Stenographer Grade C & D Recruitment 2025 || SSC Selection Post XIII Recruitment 2025 ||
UPPSC Samiksha Adhikari/Sahayak Samiksha || UP CNET 2025 admit card || Rajasthan RPSC Public Relation Officer PRO Recruitment 2024 admit card ||
HBSE Haryana Board Class 12th Result 2025 || CBSE Board Class 10th & 12th Result 2025 || Chhattisgarh Board CGBSE 10th High School and 12th Inter Exam 2025 ||

20 May 2025 Current affairs


1. 2025 का ज्ञानपीठ पुरस्कार किसे मिला ?

Who won the Jnanpith Award in 2025 ?

Ans.- निर्दिष्ट नहीं / Not specified

Explanation:- 20 मई 2025 तक आधिकारिक रूप से किसी विजेता की घोषणा नहीं हुई है।

As of 20 May 2025, no winner has been officially announced.

 

2. ‘ज्ञान भारतम मिशन’ किसने शुरू किया ?

Who launched the ‘Gyan Bharatam Mission’?

Ans.- निर्दिष्ट नहीं / Not specified

Explanation:- अभी तक इस मिशन के शुरू करने वाले संस्थान की घोषणा नहीं हुई है।

No official information available about the launching agency.

 

3. ‘विझिंजम पोर्ट’ किस राज्य में शुरू हुआ ?

Vizhinjam Port was inaugurated in which Indian state ?

Ans.- केरल / Kerala

Explanation:- यह एक गहरे पानी का अंतरराष्ट्रीय बंदरगाह है, जो तिरुवनंतपुरम में स्थित है।

It is a deep-sea international port located near Thiruvananthapuram, Kerala.

 

4. 2025 IIHF वर्ल्ड चैंपियनशिप कहाँ आयोजित हुई ?

Where was the 2025 IIHF World Championship held ?

Ans.- स्वीडन और डेनमार्क / Sweden and Denmark

Explanation:- यह अंतर्राष्ट्रीय आइस हॉकी टूर्नामेंट यूरोप में आयोजित हुआ।

It was hosted jointly by Sweden and Denmark.

 

5. मई 2025 में नए पोप के रूप में किसे चुना गया ?

Who was elected as the new Pope in May 2025 ?

Ans.- रॉबर्ट फ्रांसिस प्रेवोस्ट / Robert Francis Prevost

Explanation:- उन्होंने पोप लियो XIV के नाम से पदभार संभाला।

He was elected as Pope Leo XIV.

 

6. नासा का कौन-सा मिशन चंद्रमा के अन्वेषण से संबंधित है ?

Which NASA mission is related to lunar exploration ?

Ans.- ग्रेल / GRAIL

Explanation:- GRAIL मिशन चंद्रमा की आंतरिक संरचना का अध्ययन करता है।

GRAIL studied the Moon’s internal structure and gravity.

 

7. ‘तीस्ता प्रहार’ सैन्य अभ्यास किस राज्य में हुआ ?

‘Teesta Prahar’ military exercise was conducted in which state ?

Ans.- पश्चिम बंगाल / West Bengal

Explanation:- यह अभ्यास भारत-चीन सीमा के पास किया गया था।

It was held near the India-China border area in West Bengal.

 

8. ओडिशा की कौन-सी पशु नस्ल चर्चा में रही ?

Which animal breed from Odisha was in the news recently ?

Ans.- नारायणपटना बकरी / Narayanpatna Goat

Explanation:- यह बकरी नस्ल ओडिशा के कोरापुट क्षेत्र की है, जो अब संरक्षण के अंतर्गत है।

This indigenous goat breed from Odisha is now under conservation efforts.

 

9. ‘ऑपरेशन गिडियन चारियट्स’ किसके द्वारा शुरू किया गया था?

‘Operation Gideon Chariots’ is associated with which organization ?

Ans.- निर्दिष्ट नहीं / Not specified

Explanation:- इस ऑपरेशन की जानकारी अभी स्पष्ट नहीं है।

Details about this operation are not fully disclosed.

 

10. किस राज्य ने 2025 में अपनी राज्य स्थापना की 50वीं वर्षगांठ मनाई ?

Which state celebrated its 50th statehood anniversary in 2025 ?

Ans.- सिक्किम / Sikkim

Explanation:- सिक्किम ने 16 मई 1975 को भारत में विलय किया था।

Sikkim merged with India on May 16, 1975.

Responsive Ads Here!
© Copyright 2018-2019 at https://rojgarsarkar.com
For advertising in this website contact us YOUR E-MAIL ID


Theme By Php Mysql